Schrijvers

Anoud

Verhalen op VerhalenPost: Verhalenverteller (verschijnt in September)

Anoud is het pseudoniem van een Iraakse schrijfster geboren in Mosul. Zij woont nu in ballingschap en houdt haar identiteit geheim. Op de foto staat Kahramana, de naam van een beeld en fontein in Bagdad, en de titel van een ander verhaal van Anoud. Verhalenverteller verscheen in Banthology, Stories from Unwanted Nations (Comma Press, 2017)

Lona Dlshad Mariwany

Verhalen op VerhalenPost: Loopgraven en Klaprozen

Koerdisch schrijver, vertaler en docent aan de Universiteit van Slemani, Koerdistan, Irak. Lona schrijft korte verhalen, essays, poëzie en proza, zowel in het Koerdisch als het Engels. De verhalen op VerhalenPost zijn oorspronkelijk geschreven in het Engels en nog niet gepubliceerd. Recente gebeurtenissen uit de Koerdische geschiedenis komen in beeld vanuit het perspectief van kinderen.

Rania Mamoun

Verhalen op VerhalenPost: Deuren en Zwervers

Schrijver, journalist en activist, geboren in Soedan in 1979. Rania schrijft romans en korte verhalen in het Arabisch.
De verhalen op VerhalenPost komen uit haar debuutbundel: Thirteen Months of Sunrise (Comma Press, 2019).

Randa Awad

Verhalen op VerhalenPost: Wie wil mijn ziel ruilen?; De Rechtbank; Door haat gedreven (gedicht)

Randa is een Syrisch-Palestijnse schrijfster die tegenwoordig in Nederland woont. Zij publiceerde drie prozabundels in het Arabisch. Speciaal voor VerhalenPost zijn twee van haar verhalen vertaald uit het Arabisch. Wie wil mijn ziel ruilen? is geschreven tijdens de oorlog in Syrië, De Rechtbank naar aanleiding van haar asielprocedure.
Gedreven door Haat schreef Randa onlangs als reactie op de oorlog in Gaza.

Selahattin Demirtaş

Verhaal op VerhalenPost: Mijn knappe man

Vooraanstaande Koerdische politicus in Turkije. In 2016 werd hij vanwege zijn politieke activiteiten veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. In de gevangenis schrijft hij o.a. korte verhalen. Eén bundel is in het Nederlands verschenen: Morgenlicht (Signatuur, 2018). Het verhaal Mijn knappe man, verscheen in de bundel Kurdistan +100 (Comma Press, 2023), een bundel met verhalen gesitueerd in de nabije toekomst: het jaar 2046, 100 jaar na de kortstondige zelfstandige Koerdische republiek Mahabad in 1946.

Samira Kaissi

Verhaal op VerhalenPost: Haar naam is Eleni

Geboren in Beiroet. Ze studeerde en werkte in Californië en is nu manager van een bedrijf in de biotechnologie. Sinds 2020 schrijft ze ook verhalen. Haar verhaal staat in de bundel Beyond shattered glass. Voices from the aftermath of the Beirut Explosion. Collected & Introduced by Zeina Saab. Edited by RL Attieh & Nadia Tabbara (Interlink, 2023).

Rawan Yaghi

Verhaal op VerhalenPost: Gespaard

Rawan Yaghi studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Gaza en zette haar studie voort in Oxford. Daarna ging ze journalistiek studeren in de Verenigde Staten. Ze schrijft artikelen en korte verhalen. In haar verhalen kiest ze vaak het perspectief van een kind, zo ook in ‘Gespaard’ (verschenen in de bundel Gaza Writes Back. Short Stories from young Writers in Gaza, Palestine. Refaat Alareer [1979-2023] (ed). Just World Books, Virginia, 2014).

Yousef Aljamal

Verhaal op VerhalenPost: Omar X

Yousef Aljamal is schrijver, blogger en vertaler. Hij schrijft artikelen en korte verhalen om het Palestijnse narratief bekend te maken in de westerse wereld. In het verhaal ‘Omar X’ verplaatst hij zich in een jonge man in Gaza die merkt dat zijn dromen en ambities gefrustreerd worden (verschenen in de bundel Gaza Writes Back. Short Stories from young Writers in Gaza, Palestine. Refaat Alareer [1979-2023] (ed). Just World Books, Virginia, 2014).

Taghreed Najjar

Verhaal op VerhalenPost: Tegen de stroom in

De Palestijns/Jordaanse schrijfster Taghreed Najjar (1951) is bekend om haar kinderboeken en boeken voor jong volwassenen (Young Adults). Ze schreef er zeker vijftig. Het verhaal ‘Tegen de stroom in’ is gebaseerd op een van haar boeken.

Hisham Bustani

Verhaal op VerhalenPost: Stadsnachtmerries

Hisham Bustani werd in 1975 geboren in Amman, Jordanië. Hij schrijft poëzie en korte verhalen over grote thema’s als politieke en sociale verandering en post kolonialisme. In 2022 verscheen een bundel van hem met korte verhalen in Engelse vertaling: The Monotonous Chaos of Existence.

Rasha Abbas

Verhalen op VerhalenPost: Rugslag met Shilka Raket; Zes voorstellen om een gesprek op gang te brengen over BROOD

Rasha Abbas (1984) werd geboren in Latakia, Syrië. Ze kwam in 2012 naar Duitsland voor een uitwisseling en bleef daar. De bundel Eine Zusammenfassung von allem, was war (2018), bevat een selectie van haar korte verhalen vertaald in het Duits. Over het leren van de Duitse taal schreef ze de bundel Die Erfindung der deutschen Grammatik (Mikrotext, 2019).

Adania Shibli

Verhaal op VerhalenPost: Over plaats, tijd en taal

Adania Shibli (1974) is schrijver en cultuurwetenschapper. Ze groeide op in Palestina en woont op dit moment in Berlijn. Ze schreef drie romans in het Arabisch, een is vertaald in het Nederlands onder de titel Een klein detail (Koppernik, 2023).

Omar El Akkad

Verhaal op VerhalenPost: Net als Icarus

El Akkad werd geboren in Egypte, groeide op in Qatar, woonde in Canada en tegenwoordig in Oregon, VS. Hij is behalve schrijver, journalist. Hij publiceerde twee romans waarvan een is vertaald in het Nederlands: Een Amerikaanse Oorlog. De andere heet What Strange Paradise.

Mahmoud Shukair

Verhaal op VerhalenPost: De snor van Mordechai en de katten van zijn vrouw

Palestijnse schrijver geboren in Jeruzalem in 1941. Hij schrijft naast korte verhalen, kinderboeken, toneelstukken, filmscripts en journalistieke artikelen.

Samir el-Youssef

Verhaal op VerhalenPost: De Vereniging

Palestijns-Engels schrijver geboren in 1965 in een Palestijns vluchtelingenkamp in Zuid Libanon. Hij studeerde filosofie en woont sinds 1990 in Londen. Samen met Etgar Keret schreef hij Gaza Blues. Different stories (David Paul, 2004). Dit verhaal komt uit de bundel Palestine + 100. Stories from a century after the Nakba. Basma Ghalayni (ed). (Comma Press, 2019). Alle verhalen in deze bundel spelen zich af in het jaar 2048.

Mohamed Makhzangi

Verhaal op VerhalenPost: Het Verdriet van Paarden

Egyptische schrijver, geboren in 1949. Hij werd opgeleid als arts, was politiek actief in zijn land en zat daarvoor in de gevangenis. Later reisde hij veel en woonde in verschillende landen. Dit verhaal komt uit zijn bundel Animals in Our Days. A Book of Stories. (Syracuse University Press, 2022) waarin zijn verhalen in Engelse vertaling zijn uitgebracht.

Sahar Mustafah

Verhaal op VerhalenPost: De Pauw

Palestijns-Amerikaanse schrijver. Ze schreef de roman The Beauty of your Face (zie www.diasporaliteratuur.nl ) en de verhalenbundel Code of the West.

Atef Abu-Saif

Verhaal op VerhalenPost: Oorlogsdagboek

Palestijns schrijver, geboren in 1973 in Gaza. Naast korte verhalen schreef hij het oorlogsdagboek The Drone Eats with me en is samensteller van de verhalenbundel The Book of Gaza. Behalve schrijver is Abu-Saif politicus en op dit moment Minister van Cultuur voor de Palestijnse Autoriteit.

Leila Aboulela

Verhaal op VerhalenPost: Majed

Aboulela werd geboren in 1964 in Cairo en groeide op in Khartoem, Soedan. Sinds 1990 woont ze met tussenpozen in Aberdeen, Schotland. Naast korte verhalen schreef ze romans waarvan een aantal in het Nederlands zijn vertaald: Minaret, De Vertaalster en Soraya’s Lied. Dit verhaal komt uit haar bundel Elsewhere, Home (Telegram, 2018).

Rawi Hage

Verhaal op VerhalenPost: Vogelnatie

Libanees-Canadese schrijver in 1964 geboren in Beiroet. Hij is behalve schrijver ook journalist en fotograaf en woont in Canada. Hij heeft verschillende romans geschreven in het Engels. Een is vertaald in het Nederlands: Het spel van De Niro. Dit verhaal komt uit de bundel Beirut Noir (Akashic Books, 2015).

Haifa Zangana

Verhaal op VerhalenPost: Grot

Schrijfster en activist. Zangana is Koerdisch, werd in 1950 geboren in Bagdad, Irak en woont sinds 1976 in Groot-Brittanië. Women on a Journey, is een roman van haar in Engelse vertaling.

Maya Abu al-Hayat

Verhaal op VerhalenPost: Het Gat

Palestijnse schrijfster, geboren in Beiroet in 1980. Naast korte verhalen schrijft zij poëzie. Haar bundel You can be the last leaf is vertaald in het Engels. Tevens stelde ze de verhalenbundel The Book of Ramallah samen. Dit verhaal komt uit de bundel All Walls Collapse, Stories of Separation (Comma Press, 2022) met verhalen van schrijvers die ervaring hebben met muren en barrières.

Schuiven naar boven
Verhalenpost