Daybreak in Gaza: bundel getuigenissen uit Gaza

Wie ben ik in deze oorlog? Voor de wereld ben ik slechts een nummer, opgeteld op een lijst van mensen die ontheemd zijn, die gewond zijn, die honger en dorst lijden. En als de volgende bom op mij valt, ben ik een ander nummer dat wordt opgeteld op de lange lijst van vermoorde mensen in deze genocide. En daarna ben ik vergeten.

Een citaat van Hiba Almaqadama, een jonge vrouw, student en schrijver in Gaza. Haar gewone dagelijkse leven werd ruw verstoord op 10 oktober 2023 en daarna was niets meer hetzelfde. Alles wat vertrouwd was voor haar en haar familie, was in een klap voorgoed voorbij. Hiba, en met haar vele anderen willen hun verhaal delen, vertellen hoe Gaza was, hoe het nu is en hoe het wellicht nooit meer zal worden. Ze willen geen nummer zijn, geen statistiek en geen karikatuur.

Het verhaal van Hiba is opgenomen in Daybreak in Gaza, een bundel van ruim honderd getuigenissen van mensen uit Gaza die vertellen wat hen is overkomen voor en tijdens de voortdurende Israelische bombardementen. De bundel laat zien dat Gaza een gebied is vol menselijkheid en creativiteit, rijk in diversiteit van culturen en tradities. In Daybreak in Gaza komen alle generaties aan het woord, we lezen de verhalen van winkeliers en ambachtslieden, docenten en kunstenaars, vaders en moeders. Juist nu er zo veel vernietigd is, is het van het grootste belang om deze beelden, herinneringen, ervaringen en gevoelens vast te leggen en beschikbaar te stellen voor de toekomst. Tegen uitroeien en vergeten.

Grote urgentie

Samenstellers Mahmoud Muna uit Jeruzalem en Matthew Teller uit Groot-Brittannië hebben in de periode van maart t/m mei 2024 zoveel mogelijk getuigenissen verzameld. Schriftelijk, telefonisch, via online gesprekken en via al eerder gepubliceerde bronnen. Ze hebben verzameld, geselecteerd, vertaald en toegelicht. Bij dit werk voelden ze een grote urgentie en verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk verschillende stemmen aan het woord te laten. Ze werden geholpen door Juliette Touma, directeur communicatie bij UNRWA (United Nations Relief and Work Agency for Palestinian Refugees) en door journalist Jayyab Abusafia, zelf afkomstig uit Jabaliya vluchtelingenkamp in Gaza.

Verrassende historische feiten

In deze bundel Daybreak in Gaza zijn de hedendaagse getuigenissen mooi verweven met historische toelichtingen over de lange geschiedenis van Gaza (ruim 5000 jaar bewoond door vele volken), de verschillende bloeiperiodes en bezetters, het bezoek van Che Guevara en Malcolm X aan Gaza (!) en andere historische feiten die de meeste lezers volkomen zullen verrassen. Daarnaast is informatie te vinden over de Gazaanse keuken, over kunstvormen als dans, acrobatiek, borduurkunst, beeldende kunst en fotografie. In het boek is ook een selectie van oudere en meer recente foto’s opgenomen.

Monument van verzet

Daybreak in Gaza is een monument van verzet tegen vernietiging en uitwissing, tegen bruut geweld en het recht van de sterkste. Een boek dat ontroert en raakt, dat je laat lachen en huilen en dat vooral het kenmerkende levendige dagelijkse bestaan in Gaza heel dichtbij brengt.