AANBOD
Podcast over “My Brother, My Land”:
In deze podcast luister je naar een bespreking van het boek door cultureel antropoloog Ellen van Werkhoven en literatuurwetenschappers Ralph Goossens en Marianne Dagevos. Aan de orde komen hun leeservaringen, de bijzondere kenmerken van het boek, de ontwikkelingen die de verschillende personages doormaken en wat het boek zo de moeite waard maakt om te lezen.
Je kunt de podcast hier beluisteren, of in je favoriete podcast app (zoek op ‘Podium voor Palestina’)
*****
*****
Mijn ingezonden brief in NRC van 16 oktober:
Heel mooi dat NRC van 13-10 komt met een leeslijst om het ‘Palestijns-Israelisch conflict’ beter te begrijpen. Want meer verdieping is nodig om die polariserende oneliners in de media deze dagen te ontzenuwen. Maar om echt te begrijpen wat zich al ruim 75 jaar in dit geplaagde stukje aarde afspeelt, is het nog beter om literatuur te lezen. Via literatuur leren we gewone mensen kennen en kunnen we ons verplaatsen in hun dagelijks leven. We kunnen met hen meeleven en met hen in dialoog gaan. We kunnen ons in hen herkennen en hun bestaansrecht erkennen. In literatuur zijn er nooit alleen maar daders of slachtoffers, alleen maar helden of slechteriken – de gelaagdheid van het leven en de bijbehorende keuzes en dilemma’s komen ruim aan bod. Bovendien biedt literatuur zicht op schoonheid. Van het land en het landschap, de geuren en kleuren en van de cultuur, het voedsel, de gebouwen, de kunst en nijverheid. De romans van Susan Abulhawa, Suad Amiry, Adania Shibli en Isabella Hammad (allemaal vrouwen!) zijn geheel of gedeeltelijk verkrijgbaar in het Nederlands, evenals de verhalen van Nayrouz Qarmout uit Gaza. Wie ook Engelse literatuur leest, heeft nog veel meer keus. Door ons te verdiepingen in de literatuur en cultuur van Palestijnen, bieden we tegenwicht aan de vooroordelen en stereotypen over ‘Arabieren’.
Klik hier voor een uitgebreide leeslijst.
*****
Podium voor Palestina op maat:
Misschien hoort u al bij een groep (leesclub of gespreksgroep) die belangstelling heeft om een bijeenkomst over Palestijnse cultuur te houden.
Of u organiseert speciaal voor de gelegenheid een bijeenkomst en nodigt mensen daarvoor uit.
In overleg maken wij dan afspraken over programma, datum, tijd en plaats.
Ook kan een programma van Podium voor Palestina deel uitmaken van een groter geheel zoals een congres of manifestatie.
Afhankelijk van uw wensen kan de bijeenkomst worden aangekleed met een hapje en drankje in Palestijnse stijl.
Meer informatie of vragen? Mail naar marianne@podiumvoorpalestina.nl
Download de flyer: klik hier