Boeken 2023

Brieven in de nacht – Hoda Barakat

Hoda Barakat laat het genre briefroman herleven in deze bundel uit 2017. We lezen een keten van brieven van eenzame personages. Elke brief is een aanleiding voor een volgende. De brieven worden nooit verstuurd maar functioneren als een soort confessie en reflectie op het huidige leven. Daarnaast bevatten ze herinneringen aan vervlogen tijden. Alle schrijvers zijn op drift, ze hebben hun thuisland gedwongen verlaten en zijn in veel gevallen aan lager wal geraakt. Ze hebben getracht een nieuw leven op te bouwen maar dat is lang niet altijd gelukt. Ze zijn vreemdelingen gebleven.

De toon van de brieven is dan ook overwegend bitter en mistroostig en laat goed zien met welke eenzaamheid, ontheemding en vervreemding ballingen te maken kunnen hebben.

Hoda Barakat werd geboren in Beiroet en woont en werkt sinds 1989 in Parijs.

Schervenstad – Hanan Faour

Schervenstad is het debuut van deze jonge Nederlands-Libanese schrijfster. Hoofdpersoon Nadine reist af naar haar broer in Beiroet kort na de grote explosie in augustus 2020. Broer en zus, een tweeling, hebben elkaar 11 jaar niet meer gezien sinds hun ouders zijn gescheiden en de zoon met zijn vader is meegegaan naar Libanon. Tijdens het verblijf van een week helpt Nadine met opruimen, doet ze mee met een demonstratie, haalt ze familiebanden aan en is ze in gesprek met haar broer. Daarin komen veel herinneringen boven en bespreken ze vragen als: Welke keuzes maak ik in mijn leven en waar hoor ik thuis.

De Ontheemden – Amin Maalouf

Dit boek beschrijft zestien dagen uit het leven van hoofdpersoon Adam, geboren in Libanon, gevlucht naar Frankrijk aan het begin van de burgeroorlog en nu na 25 jaar tijdelijk terug in zijn geboorteland.

Adam beschrijft zijn ervaringen als hij naar aanleiding van het overlijden van een vroegere vriend, die hem heeft gevraagd terug te keren, weer contact legt met de leden van de oude vriendengroep. Deze zijn deels nog in Libanon, deels in diaspora en hun levens hebben heel verschillende wendingen genomen. Adam nodigt ze uit voor een reünie en tijdens die 16 dagen bereidt hij die voor. We lezen briefwisselingen en gesprekken tussen de vrienden waarin existentiële vragen en filosofische kwesties aan de orde komen. Belangrijke thema’s: wat is er overgebleven van onze idealen en hoe ziet onze verhouding tot ons geboorteland eruit.

Amin Maalouf (Beiroet, 1949) vertrok in 1976 uit Libanon naar Frankrijk waar hij nog steeds woont. Hij schrijft romans en essays in het Frans en won in 1993 de Prix Goncourt.

Schuiven naar boven
DIASPORA literatuur