Diasporaliteratuur

• Houd je van lezen en wil je door literatuur andere werelden leren kennen?
• Wil je je leeservaring verdiepen door deze met anderen te delen?
• Ben je geïnteresseerd wat diaspora betekent in het leven van mensen?
• Ken je diaspora uit eigen ervaring of uit je omgeving?
• Ben je betrokken bij de Levant, of wil je dit gebied beter leren kennen?

Dit zijn de eerstvolgende besprekingen:


18 april: De zomers – Ronya Othmann

Hoofdpersoon in dit boek is Leyla, ze is vernoemd naar drie Koerdische vrouwelijke verzetsstrijders. Ze groeit op in Duitsland met een Koerdische vader en Duitse moeder. De titel verwijst naar de zomervakanties die ze doorbrengt bij de familie van haar vader in het Koerdisch dorp in Syrië, dicht bij de grens van Turkije. Ze leert daar: ‘Dat land had twee namen. De ene naam stond op landkaarten, globes en officiële documenten. De andere gebruikten ze in hun familie.’ Die twee maanden in het dorp betekenen veel voor haar. Met de ongedwongen toon van een jong meisje vertelt Leyla over haar grootmoeder die het huishouden runt, de tuin onderhoudt en voor de familie zorgt. Haar grootmoeder is een gelovige jezidi vrouw en wijdt Leyla in in de beginselen van dit geloof.
In het tweede deel gaat Leyla studeren in Leipzig. In Syrie begint de Arabische lente en Leyla’s vader zit dag in dag uit gekluisterd aan de televisie terwijl haar moeder probeert asiel aan te vragen voor de familieleden. Leyla onttrekt zich aanvankelijk aan de politieke gebeurtenissen en wil als ‘gewone’ Duitse student door het leven gaan maar ze krijgt steeds meer te maken met interne strijd. Haar ontwikkeling komt in een stroomversnelling en laat je als lezer niet meer los.
Dit boek is het debuut van de Duits-Koerdische schrijfster Ronya Otmann, die ook actief is als journalist en columnist. De Nederlandse vertaling verscheen begin 2024.


5 september: An unlasting home – Mai Al-Nakib

In dit boek maken we kennis met hoofdpersoon Sara, opgeleid in de VS en nu universitair docent in Koeweit-Stad, op het moment dat ze beschuldigd wordt van blasfemie. Deze beschuldiging is ernstig en kan leiden tot de doodstraf. Terwijl ze verplicht thuiszit, denkt ze na over haar familiegeschiedenis en de bijzondere levens van haar grootmoeders, moeder en adoptief moeder. Hun verhalen beslaan het hele Midden-Oosten en India en de hele 20e eeuw. Schrijfster Mai Al-Nakib woont zelf in Koeweit en geeft van binnenuit inzicht in de ontwikkeling van dit land en het belang van migranten. Ze zoomt in op het leven van vrouwen, hun afhankelijkheid en hun kracht. In een prachtige, verhalende stijl neemt ze ons mee in hun veelbewogen levens en maakt ze de dreiging voor Sara voelbaar. Dit is zo’n boek waarvan je het jammer vindt dat je het uit hebt en dat nog lang in je hoofd blijft nazingen.


Je kunt de verslagen teruglezen en podcasts beluisteren over boeken die eerder zijn besproken. 

Schuiven naar boven
DIASPORA literatuur